Skip to content

Zawartosc jodu we -krwi u zwierzat trawozernych spada w zimie

1 miesiąc ago

137 words

Zawartość jodu we -krwi u zwierząt trawożernych spada w zimie poniżej 0,008 mg%. W przeciwieństwie do chloru, który znajduje się we krwi w postaci zdysocjowanej i zdolny jest dzięki temu do dyfuzji, jod występuje w postaci związków organicznych, przy czym, i to :przede wszystkim, znajduje się w osoczu krwi. Część nieorganiczna jodu ulega wahaniom w stanach podrażnień nerwowych i gorączce. Wprowadzenie jodu z zewnątrz w postaci jodku potasu powoduje zwiększenie się poziomu jodu we krwi, przy czym jod zwiększa się bardzo znacznie, dochodząc od 0,5 m/o jodku potasu do 1,5 m/o. Sprawa ta jednak nie trwa długo, gdyż jod zostaje związany przez tarczycę, nadmierna zaś j ego część wydala się z moczem. [więcej w: kwas hialuronowy, olej moringa, olejek jojoba ]

Powiązane tematy z artykułem: kwas hialuronowy olej moringa olejek jojoba